Nog twintig Nederlanders in Jemen

In Jemen zitten naar schatting nog zo'n twintig Nederlanders. Een deel van de veertig Nederlanders van wie bekend is dat ze in Jemen verblijven, is vermoedelijk op vakantie en dus momenteel niet in het land aanwezig, zei de Nederlandse ambassadeur in Jemen Jeroen Verheul vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat daarnaast een enkeling heeft laten weten gehoor te geven aan de oproep aan Nederlanders om het land te verlaten. Een van die personen, een vrouw, zat bij Verheul in het vliegtuig naar Nederland, zei de ambassadeur. Overigens zijn Nederlanders het niet verplicht om te melden dat ze vertrekken.

Woensdag werd bekend dat de Nederlandse ambassade in Sanaa een potentieel doelwit van een terroristische aanslag in Jemen. Daarom besloot minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dat de hele staf van de Nederlandse ambassade in Sanaa Jemen verlaat. Het ging hierbij om vier uitgezonden Nederlanders, onder wie Verheul, en Nederlandse beveiligers, twaalf mensen in totaal.

De informatie over de dreiging kwam volgens Verheul van inlichtingendiensten. "Die hebben ons op de hoogte gebracht van een zeer specifieke dreiging tegen de Nederlandse ambassade en de Nederlandse staf."

De afgelopen week omschreef de ambassadeur als een achtbaan. Bedreigd heeft hij zich echter niet gevoeld, daar had hij het te druk voor, zei Verheul. Zo hield hij zich bezig met het organiseren van beveiligingsmaatregelen, het verzamelen van informatie en overleggen met collega's in Sanaa en Den Haag. Dat hij Jemen heeft moeten verlaten, vindt Verheul 'verschrikkelijk'. "Ik geniet van mijn werk daar. Ik was juist terug van vakantie, was net weer een week bezig, en toen kreeg ik bericht dat ik weer terug moest."

Een van de eerste dingen die Verheul deed zodra hij donderdag weer in Nederland was, was praten met de ouders van de twee ontvoerde Nederlanders in Jemen. De ouders maakten zich zorgen over wat de sluiting van de Nederlandse ambassade betekent voor hun kinderen. De ambassadeur stelt dat hard blijft worden gewerkt aan het vrij krijgen van het stel. "Ik heb ze kunnen geruststellen", aldus Verheul.