Honderden doden door etnisch geweld Zuid-Sudan

Meer dan 320 mensen uit een etnische gemeenschap in Zuid-Sudan zijn vorige maand gedood. Duizenden mannen voerden in juli aanvallen uit op zeker twintig dorpen van de Murle-gemeenschap. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Dat heeft de Zuid-Sudanese parlementariër Jongolei Boyoris gezegd.

De meeste slachtoffers waren volgens Boyoris vrouwen en kinderen. Daarnaast zouden 32 kinderen zijn ontvoerd. De Zuid-Sudanese regering heeft de uitspraken van Boyoris niet bevestigd en ook de Verenigde Naties hebben geen cijfers naar buiten gebracht over het aantal doden dat in juli viel door etnisch geweld. Het rapport van Boyoris is gebaseerd op informatie van een team lokale functionarissen en stamhoofden die 28 dorpen hebben bezocht.

De Murle- en de Lou Nuer-gemeenschappen hebben het al jaren met elkaar aan de stok. Vaak steelt de ene groep ook de veestapel van de andere.

Hoewel het dodental erg hoog lijkt, zou het niet de eerste keer zijn dat honderden mensen sneuvelden door etnisch geweld in Zuid-Sudan. Volgens een VN-rapport vielen eind 2011 en begin 2012 612 doden in de Murle-gemeenschap en hadden de Lou Nuer en een andere etnische groep in dezelfde periode 276 doden te betreuren.