Veel mis bij gehandicapteninstellingen

Twee derde van de instellingen in de gehandicaptenzorg die de Inspectie voor de Gezondheidszorg het afgelopen halfjaar bezocht, voldoen niet aan de minimumnormen. Dat blijkt maandagavond uit onderzoek van het programma Nieuwsuur.

De inspectie bracht de afgelopen zes maanden 44 onaangekondigde bezoeken aan instellingen in de gehandicaptenzorg. 64 procent van de instellingen bleek niet aan de gestelde minimumeisen van de inspectie te voldoen. Negen procent voldeed deels en op 27 procent was niets aan te merken.

De inspectie keek onder meer naar de veiligheid, de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen en de kwaliteit van het personeel en organisatie. Nieuwsuur bestudeerde de verslagen en bekeek hoe instellingen op de laatste twee onderdelen scoren.

Bijna zestig procent van de instellingen bleek slordig om te gaan met vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals het opsluiten of vastbinden van cliënten. Er wordt te veel gebruik van gemaakt en het personeel kent de regels niet. Bij 52 procent van de instellingen is de kwaliteit van het personeel en de organisatie ondermaats.

Aanleiding voor het onderzoek van het nieuwsprogramma is de dood van een gehandicapte vrouw in de Groningse gehandicapteninstelling Novo in maart vorig jaar. De vrouw werd tegen haar zin en met geweld naar een separeerruimte gebracht, waar ze door vier medewerksters tegen de grond werd gedrukt om haar te kalmeren.

Nieuwsuur toont maandagavond beelden van een bewakingscamera van Novo waarop te zien is hoe de vrouw tegen de grond wordt gedrukt. De instelling was naar de rechter gestapt om te voorkomen dat het programma de beelden mocht uitzenden, maar ving daar eerder op de dag bot.

Het programma wil met de beelden aantonen dat het niet gaat om een incident, maar dat dit soort dingen in de zorgsector vaker voorkomen.