Boeren kunnen naar subsidie fluiten

Staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) zet de regeling die duizenden boeren van natuursubsidies voorziet stop. Dijksma noemt de regeling vrijdag in een interview in Trouw 'onacceptabel duur'.

Individuele boeren komen in de nieuwe regeling niet langer in aanmerking voor subsidie. Als zij nog wel aan natuurbeheer willen doen, moeten zij zich aansluiten bij collectieven waar natuurorganisaties en boeren samenwerken. De plannen van deze samenwerkingsverbanden moeten vervolgens nauwgezet door de provincie worden gecontroleerd, vindt Dijksma. Zo kan de subsidie niet langer als verkapte inkomenssteun worden gebruikt.

Ook worden met deze collectieven niet langer 'snippers', maar grotere eenheden natuur beheerd. Daar hebben de genomen maatregelen dan ook meer effect, denkt de staatssecretaris.

Natuurbeheer door boeren mag verder alleen maar plaatsvinden in de directe nabijheid van natuurgebieden of op plekken waar de biodiversiteit sterk verbeterd kan worden. Zo vormen de boeren een 'schil' tussen natuurreservaten en intensieve landbouwgebieden.

De nieuwe regeling moet 1 januari 2016 ingaan. Momenteel betaalt Dijksma jaarlijks vijftig miljoen euro aan boeren die aan natuurbeheer doen. Of de nieuwe regeling ook een bezuiniging zal zijn, wordt op Prinsjesdag bekend, aldus Dijksma.