Bewoners Wetteren woensdag naar huis

Bijna alle bewoners van het Belgische Wetteren die na het treinongeluk hun huis moesten verlaten mogen woensdag weer naar huis. Dat heeft gouverneur Jan Briers van Oost-Vlaanderen dinsdag gezegd op een bewonersbijeenkomst, meldden Belgische media.

De bewoners werden ruim twee weken geleden, op 4 mei, geëvacueerd. Twee mensen die het dichtst bij de plek des onheils wonen kunnen nog niet naar huis, aldus Briers. Het gaat om de twee bewoners van een huis dat door de brand beschadigd raakte. Daarnaast belandden enkele wagons in de tuin van het huis nadat de trein was ontspoord.

De terugkeer van de bewoners zal begeleid worden door experts, die ook metingen zullen verrichten. "Ter plaatse zullen metingen uitgevoerd worden in hun woning, ze moeten ook een aantal voorzorgsmaatregelen nemen zoals kraantjes even laten lopen en het huis verluchten", zei burgemeester van Wetteren Alain Pardaen.

De trein die begin deze maand ontspoorde vervoerde chemische producten. Er brak brand uit en via het bluswater kwamen chemische stoffen in het riool terecht. Via het riool kwamen giftige dampen ook in de huizen van omwonenden terecht. De treinramp kostte aan een bewoner van Wetteren het leven. Een man kwam in zijn huis om door de giftige dampen die vrijkwamen.