Vandaag Draw Mohammed Day

Je zou het bijna vergeten, maar vandaag is het weer Everybody Draw Mohammed Day. Dat betekent dat het internet weer flink aangevuld zal worden met afbeeldingen van de islamitische profeet. Het is de derde keer dat dit jaarlijkse evenement plaatsvindt. Het evenement is bedoeld als protest tegen religieuze inperkingen van de vrijheid van meningsuiting.

In het verleden heeft het evenement voor veel opschudding gezorgd onder fanatieke moslims, aangezien moslims van hun geloof geen afbeeldingen van Mohammed mogen maken. Fanatieke moslims vinden dat dit tekenverbod ook voor niet-moslims geldt.

Everybody Draw Mohammed Day werd in 2010 voor het eerst georganiseerd. Dit naar aanleiding van een aflevering van de satirische tekenfilmserie South Park. De makers van die serie werden bedreigd omdat geruchten de ronde deden dat de profeet Mohammed in een komende aflevering te zien zou zijn. Uiteindelijk werd de aflevering in kwestie overdreven sterk gecensureerd om op die manier alsnog een punt te kunnen maken.

De Facebook-pagina van Everybody Draw Mohammed Day had op 20 mei 2010 ruim honderdduizend likes. De tegenhanger ervan, "Against ‘Everybody Draw Mohammed Day'", scoorde er zo’n vijfduizend meer. Dit jaar zijn de Facebook-initiatieven aanmerkelijk minder populair.