'Belgische kroonprins volgt vader in november op'

In België gaan opnieuw geruchten over een op hand zijnde abdicatie. Koning Albert II zou op 20 juli, aan de vooravond van een nationale feestdag, zijn abdicatie aankondigen. De koning wordt dan op Koningsdag, 15 november, opgevolgd door kroonprins Filip, schrijft het Belgische Le Soir Magazine. Het taboe rond de abdicatie zou zijn weggevallen nu Beatrix plaats heeft gemaakt voor Willem-Alexander.

Belgische media zien genoeg aanwijzingen dat de koning het rustiger aan gaat doen. Op 6 juni wordt hij 79 en de feestelijkheden rond Alberts twintigste jaar op de troon op 9 augustus worden volgens de aankondigen 'opvallend sober' gehouden.

Sommige ingewijden zouden aangeven dat de Belgische premier Elio Di Rupo persoonlijk op de hoogte is gebracht. Zelf zou hij zich nog in stilzwijgen hullen. Veel politici zouden willen dat de koning aanblijft tot na de parlementsverkiezingen van 25 mei volgend jaar. Na de vorige verkiezingen was de koning 541 dagen in touw met de formatie. Om dat nog eens door te moeten maken zou voor de dan 80-jarige Albert II een 'echte marteling' zijn, schrijft De Morgen. Veel politici zien het volgens De Standaard echter niet zitten als het land nog zo'n politieke crisis moet doorstaan, maar dan ook nog eens zonder ervaren vorst op de troon.

Kamerlid, minister van staat en paleiskenner Herman de Croo (Open Vld) zegt tegen de Gazet van Antwerpen het gerucht niet te geloven. "Ik heb helemaal geen signalen ontvangen. Zij die er het minst van blijken te weten, spreken of schrijven er het meest over."