Aanhangers Rios Montt betogen bij gevangenis

Tientallen aanhangers van ex-dictator van Guatemala Efrain Rios Montt hebben zondag voor de gevangenis betoogd tegen diens veroordeling wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Zo'n vijftig in witte kleding of legeruniformen gestoken betogers schreeuwden 'Viva Rios Montt' voor de poorten van de Matamoros-gevangenis. Rios Montt is veroordeeld tot tachtig jaar cel. Hij gaat in hoger beroep.

De rechtbank achtte bewezen dat Rios Montt 'wist van alles wat er gaande was en dat niet belette, hoewel hij daartoe de macht had'. De ex-dictator houdt vol dat hij geen weet had van de moord op Guatemalaanse burgers en leden van de Ixil, een Mayavolk, tijdens de bloedige burgeroorlog in de jaren tachtig.

Rios Montt greep op 23 maart 1982 de macht en leidde het land met harde hand, totdat hij een jaar later zelf werd afgezet. Terwijl hij aan de macht was werden door zijn ondergeschikten zeker 1771 Ixil afgeslacht in dorpen in het departement Quiche, in de hooglanden in het westen.

Het militaire offensief was erop gericht een opstand van linkse guerrillastrijders de kop in te drukken. De guerrillastrijders hielden zich op in gebieden waar veel Maya-indianen woonden. De dictatuur was de mening toegedaan dat de Ixil de guerrillastrijders steunden en verklaarde de Ixil derhalve tot de vijand.

Met het vonnis tegen Rios Montt is voor het eerst erkend dat tijdens de Guatemalaanse burgeroorlog volkenmoord is gepleegd.