Witte Huis: Syrië heeft tweemaal chemische wapens ingezet

Het regime in Syrië heeft vrijwel zeker tweemaal een chemisch wapen ingezet in de burgeroorlog in het land. Dat heeft het Witte Huis donderdag gezegd. Wel werd benadrukt dat meer bewijs nodig is en dat de Verenigde Staten niet van plan zijn hun betrokkenheid in Syrië nu opeens sterk uit te breiden.

Minister van defensie Chuck Hagel zei eerder op de dag dat de Amerikaanse inlichtingendienst 'met grote zekerheid' heeft vastgesteld dat het regime van president Bashar Assad chemische wapens heeft gebruikt, waaronder het zenuwgas sarin. "Het schendt iedere conventie van oorlogvoering", zei Hagel. Minister van buitenlandse zaken John Kerry zei later dat chemisch wapentuig ten minste tweemaal is ingezet.

Dinsdag zei Israël al dat Syrië chemische wapens heeft ingezet in de strijd tegen de opstandelingen in het land. "Verdenkingen zijn één ding, bewijs is iets anders", zei Hagel woensdag. "Ik denk dat we heel voorzichtig moeten zijn met het trekken van conclusies." Met zijn uitlatingen wilde hij de validiteit van informatie over Syrië uit andere landen niet in twijfel trekken, zei hij. Het belangrijkste is volgens Hagel dat 'de Verenigde Staten op hun eigen informatie vertrouwen'.