Duizenden gevangenismedewerkers staken

Ruim 3500 gevangenismedewerkers voeren donderdag actie in Den Haag tegen de plannen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om 340 miljoen euro te bezuinigen. Hij wil dat onder andere doen door 26 gevangenissen te sluiten. De actie gaat door omdat de laatste gesprekken tussen de bonden en de Dienst Justitiële Inrichtingen op niets zijn uitgelopen.

Ruim drieduizend gevangenismedewerkers dreigen hun baan te verliezen. Zij gaan donderdag vanaf 11.30 uur in optocht van het Malieveld naar het Spuiplein om hun ongenoegen kenbaar te maken. Volgens de bonden blijft de veiligheid in de justitiële inrichtingen gewaarborgd tijdens de demonstratie.

Abvakabo had staatssecretaris Teeven een ultimatum gesteld. Toen dat verstreek kondigde de vakbond staking af namens de drie gevangenisbonden.

De staatssecretaris kondigde eind maart aan 340 miljoen euro te willen bezuinigen op het gevangeniswezen. Teeven wil dat onder meer doen door 26 gevangenissen te sluiten, meer gedetineerden in een cel te plaatsen en criminelen een enkelband te geven in plaats van een celstraf.

Zowel gevangenispersoneel als oppositiepartijen reageerden verbolgen op de plannen. De PVV noemde de bezuinigingen 'desastreus'. SP-Kamerlid Nine Kooiman sprak van een 'afbraakplan'. In een enquête van de SP spreekt negentig procent van het gevangenispersoneel zich uit tegen elektronische enkelband als bezuinigingsmaatregel.