Eindhoven kan gesubsidieerd zakkenvullen niet voorkomen

De gemeente Eindhoven mag bij het verstrekken van subsidie aan Novadic-Kentron niet eisen dat de verslavingsinstelling zich houdt aan de balkenendenorm. Dat oordeelde de rechtbank in Eindhoven dinsdag. De eisen die de gemeente stelt aan Novadic mogen volgens de rechtbank alleen betrekking hebben op het doel van de subsidie, namelijk het leveren van verslavingszorg.

Eindhoven is niet de enige gemeente die wil voorkomen dat subsidie wordt gebruikt om salarissen van boven de balkenendenorm te betalen. De gemeente Den Haag gaf vorig jaar ook al aan de subsidie van tien instellingen te willen korten, waar salarissen werden uitbetaald die boven de norm van 193 duizend euro uitstijgen.

Verslavingsinstelling Novadic-Kentron draait grotendeels op subsidies van gemeenten, blijkt uit het jaarverslag over 2011. Eindhoven droeg in dat jaar 3,6 miljoen euro bij, op een totale begroting van 29,6 miljoen euro. De voorzitter van de raad van bestuur kreeg dat jaar een bruto salaris van 170,9 duizend euro. Inclusief werkgeversbijdragen voor onder meer pensioen, kwam het salaris uit op 226,6 duizend euro. Een andere bestuurder ontving in totaal 207,9 duizend euro.