Iraanse toeristen bezoeken Egypte

Ruim vijftig Iraanse toeristen hebben zondag oudheidkundige plaatsen in het zuiden van Egypte bezocht. Het bezoek vond plaats onder strenge bewaking; de Iraanse toeristen werden in hun bewegingen beperkt vanwege bezwaren van sommige ultraorthodoxe soennitische moslims.

Leden van de salafistische beweging in Egype beschouwen de Iraanse sjiieten als ketters en verdenken Iran ervan het sjiitische geloof in de soennitische wereld te willen verspreiden. Om aan deze bezwaren tegemoet te komen mogen Iraanse toeristen niet naar de hoofdstad Caïro komen, voornamelijk omdat zich daar verscheidene ereplaatsen voor belangrijke figuren uit de sjiitische geschiedenis bevinden. De Iraanse toeristen zijn alleen welkom in Luxor en Aswan, of badplaatsen aan de Rode Zee zoals Sharm el-Sheikh.

De betrekkingen tussen Iran en Egypte waren lange tijd bevroren, nadat Egypte in 1979 vrede had gesloten met Israël en Iran zijn islamitische revolutie onderging. Na de verkiezing van de Egyptische president Mohammed Morsi in juni zijn de betrekkingen enigszins ontdooid en kwamen Iran en Egypte overeen het toerisme tussen de twee landen te bevorderen.