Getuigenverhoor schietpartij Alphen eind mei

Twee slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn mogen eind mei de vader van schutter Tristan van der V. in de rechtbank laten verhoren. Ook een vriend van Van der V. en de voorzitter van schietvereniging waar hij lid van was worden gehoord.

Voor het verhoor zijn twee dagen uitgetrokken, laat een woordvoerder van de rechtbank dinsdag weten. De slachtoffers willen met de getuigenverhoren nagaan of er genoeg bewijs is om anderen aansprakelijk te stellen. Het gerechtshof in Den Haag gaf daar in november toestemming voor.

De 24-jarige Tristan van der V. schoot in april 2011 in winkelcentrum de Ridderhof zes mensen dood voordat hij een einde aan zijn eigen leven maakte. De vriend die mag worden gehoord wordt ervan verdacht dat hij wist van de plannen, maar desondanks de politie niet waarschuwde.

De slachtoffers wilden ook onder anderen minster van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), een korpschef van de politie, de directeur van een GGZ-instelling die Van der V. behandelde en een hoogleraar informatietechnologie horen, maar het hof wees die verzoeken af. Zij hebben niet direct met Van der V. te maken gehad, aldus het hof.