Vrijlating blauwhelmen Golan opgehouden

De vrijlating van 21 Filipijnse militairen van de vredesmacht van de Verenigde Naties in de Golan door Syrische rebellen is vrijdagavond afgeblazen. Volgens VN-woordvoerster Josephine Guerrero was het door de invallende duisternis niet veilig genoeg meer, maar wordt zaterdag een nieuwe poging ondernomen.

De Filipijnse blauwhelmen worden door Syrische opstandelingen vastgehouden in het dorp Jamlah, niet ver van de bestandslijn met Israël. Ze maken deel uit van de VN-macht die al bijna veertig jaar toeziet op een bestand tussen Israël en Syrië. Dat ging tot voor kort zonder problemen, maar door de burgeroorlog in Syrië lijkt hun positie plotseling kwetsbaar te zijn geworden.

De blauwhelmen werden woensdag met hun voertuigen tegengehouden door rebellen die zich de Martelaren van de Yarmouk-Brigades noemen. De Filipijnse militairen zijn volgens de baas van de vredesoperaties van de VN Hervé Ladsous ondergebracht in de kelders van vier of vijf huizen in Jamlah. Ze zitten daar voorlopig veilig, zei hij, ofschoon het dorp door Syrische strijdkrachten intensief wordt beschoten.