Duitser Frings beëindigt voetbalcarrière

Torsten Frings heeft dinsdag een punt achter zijn voetbalcarrière gezet. De 36-jarige Duitser ziet zich daartoe gedwongen door aanhoudend blessureleed. Frings speelde vijftien seizoenen in de Bundesliga en kwam de laatste twee jaar uit voor Toronto FC. De 79-voudig international verloor met Duitsland zowel de WK-finale van 2002 als de EK-eindstrijd van 2008.

Frings speelde door een chronische heupblessure zijn laatste wedstrijd in augustus. "Tijdens het voorseizoen ontdekten we dat mijn herstel langer zou duren dan verwacht", zegt Frings. "Ik wil altijd het beste doen voor het team en dat is de reden dat ik besloten heb om weg te stappen." De Duitser kwam de afgelopen twee jaar tot 33 duels en twee goals voor de Canadese club, waar hij ploeggenoot was van de Nederlander Danny Koevermans.

Frings speelde verspreid over twee perioden twaalf seizoenen bij Werder Bremen. De middenvelder stapte in 2002 over naar Borussia Dortmund en kwam na een jaartje Bayern München in 2005 weer terug bij Werder. Frings werd eenmaal Duits kampioen, in het seizoen 2004-2005 met Bayern.

In internationaal opzicht greep Frings naast een hoofdprijs. Hij verloor met Duitsland in 2002 de WK-finale van Brazilië met 0-2. Zes jaar later moesten Frings en de zijnen in de finale van het EK eveneens hun meerdere erkennen in Spanje (0-1). Beide duels speelde Frings volledig mee.