'Overlijdensakte' Sovjet-Unie verdwenen

Een historisch document waarin de ontbinding van de Sovjet-Unie wordt afgekondigd is verdwenen uit het archief. Dat heeft de vroegere Wit-Russische leider Stanislav Sjoesjkevitsj gezegd. Het archief van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) bevestigde woensdagavond dat alleen nog kopieën voorhanden zijn.

Sjoesjkevitsj ontdekte de vermissing tijdens het schrijven van zijn memoires. "Het is moeilijk te geloven dat een dergelijk belangrijk document verdwijnt, maar het is waar", zei hij tegen Associated Press. Volgens hem is het papier ontvreemd, mogelijk met de intentie het aan een verzamelaar te verkopen.

"We weten niet waar het origineel is", zei Vasili Ostreiko, hoofd van de archiefafdeling van het GOS, dat zijn hoofdkantoor in Minsk heeft.

Op 8 december 1991 ontving Sjoesjkevitsj de Russische president Boris Jeltsin en de Oekraïense president Leonid Kravtsjoek voor geheime besprekingen in een datsja in de buurt van Viskoeli, in het woud van Bialowieza. De drie ondertekenden een overeenkomst waarin zij stellen dat de Sovjet-Unie ontbonden is. In het akkoord werd tevens de oprichting van het GOS vastgelegd, een los verbond van negen voormalige Sovjetrepublieken.