VVD blij met vondelingenluik

De VVD vindt het een goede zaak dat er een vondelingenluik in Dordrecht komt. Wel heeft de partij vragen over de juridische haken en ogen die eraan zitten, meldt het NCRV-programma Altijd Wat, dat dinsdagavond een uitzending aan vondelingenluiken wijdt.

Het vondelingenluik in Dordrecht is een initiatief van schrijfster en voormalig leidinggevende bij de kinderbescherming Barbara Muller. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat baby's in Nederland ergens veilig en anoniem kunnen worden achtergelaten. Omdat het te vondeling leggen van een kind strafbaar is, zou het luik als uitlokking van een strafbaar feit kunnen worden gezien.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg zegt volgens het programma het een sympathiek idee te vinden en er welwillend tegenover te staan. Ze wijst erop dat soms kinderen worden gedood of te vondeling worden gelegd op een plaats waar ze weinig overlevingskans hebben. "Als we dat kunnen voorkomen met een vondelingenluik moeten we heel goed naar dit initiatief kijken."

Of het juridisch kan weet Van der Burg niet. Daarom gaat ze daar Kamervragen over stellen. "Gelukkig zijn er voorbeelden in andere landen, zodat het kabinet ook daarnaar kan kijken." Een voorbeeld is Duitsland, waar in ruim tien jaar tijd driehonderd baby's in vondelingenluiken zijn gevonden.

De Raad voor de Kinderbescherming is tegen vondelingenluiken omdat het kind zo niet kan achterhalen waar het vandaan komt. Regeringspartij PvdA is volgens Altijd Wat om dezelfde reden tegen.