'Falende Fyra per kerende post terug'

Als het de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda niet lukt om alle problemen met de Fyra binnen drie maanden op te lossen, dan staat het de NS vrij om de treinen 'per kerende post terug te sturen'. Dat verklaarde NS-directeur Bert Meerstadt maandag tijdens een hoorzitting over de falende hogesnelheidstrein in Brussel.

De Fyra-treinen die de NS al heeft afgenomen, vallen namelijk nog onder de garantie. Mochten de treinstellen daadwerkelijk worden teruggestuurd, dan moet de NS wel de honderd miljoen euro zien terug te krijgen die al is betaald aan AnsaldoBreda. "Dat zal jaren procederen worden", zei Meerstadt. AnsaldoBreda verkeert naar verluidt in financiële problemen.

De NS-baas wil het daar dan ook niet op laten aankomen. Het repareren van de Fyra zou de beste oplossing zijn. Momenteel zijn tientallen technici van AnsaldoBreda daarmee bezig.

AnsaldoBreda liet vorige week weten dat de problemen binnen 'enkele dagen' konden worden opgelost. Verschillende politici wilden weten of deze belofte al is ingelost. De directeur van de Belgische NMBS Marc Descheemaecker liet daarop weten dat hij op de dag van die aankondiging vanuit Italië te horen heeft gekregen dat zij nog geen idee hebben waardoor de problemen worden veroorzaakt.

"U kunt zich voorstellen dat de geloofwaardigheid van het bedrijf een serieuze klap heeft gekregen", zei Descheemaecker daarover.

Zowel Meerstadt als Descheemaecker ontkende dat zij op de hoogte hadden kunnen zijn van de problemen door met AnsaldoBreda in zee te gaan. Denemarken heeft weliswaar ook de nodige problemen gehad met treinen die bij de Italianen waren besteld, maar die kwamen pas later aan het licht. Toen de NMBS tien jaar geleden een delegatie naar Denemarken stuurde, werd daar nog positief geoordeeld over AnsaldoBreda.

Ook verwezen zij naar de Europese aanbestedingsregels waaraan de spoorbedrijven zich moesten houden. "Daar kun je niet alles in fietsen", zei Meerstadt. Daarbij is niet alleen naar de prijs gekeken. Ook werd in de eisen opgenomen dat sprake moest zijn van bewezen technologie en goede nazorg. "Ansaldo voldeed aan al die eisen."


'Falende Fyra per kerende post terug' (Foto: Novum)