D66 en CDA willen enquête naar Fyra

D66 en CDA willen een parlementaire enquête naar de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra. Het is nog niet duidelijk of hier een Kamermeerderheid voor is, schrijft het AD dinsdag.

De rol en het toezicht van de overheid bij de aanbesteding van de hogesnelheidslijn moet volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven grondig worden onderzocht. "Het verhaal met de Fyra is niet voor niets uitgemond in de grootste spoorchaos op één lijn ooit", zegt zij in de krant

Het Kamerlid benadrukt dat er razendsnel een oplossing voor de reizigers moet komen. "Maar de oorzaak van de ellende mogen we niet voor ons uitschuiven."

CDA steunt het plan volgens de krant. De VVD zou 'geen enkel middel' uitsluiten. De PvdA vindt het te vroeg voor een parlementair onderzoek. Wel zou op steun van SP en PVV worden gerekend.

Vakbond FNV Spoor wees maandag al op de rol van de overheid. Bij de aanbesteding zou de overheid totaal niet hebben gekeken naar ervaring in het bouwen van hogesnelheidstreinen.

Het ging volgens bestuurder Roel Berghuis alleen om wie het goedkoopst is. De Italiaanse fabrikant Ansaldobreda had volgens Berghuis vooral ervaring met het maken van metrostellen. Met gewone treinen die aan Denemarken werden geleverd waren er volgens hem al problemen. Het bedrijf zou nog nooit hogesnelheidstreinen hebben gebouwd.

De afgelopen dagen bleken de Fyra-treinen niet bestand tegen het winterse weer. IJsblokken die tijdens de rit van de treinen afvallen, beschadigden de treinstellen. De treinen werden in België onbetrouwbaar verklaard, waarna NS en NMBS besloten de hogesnelheidslijn voorlopig stil te leggen.


D66 en CDA willen enquête naar Fyra (Foto: Novum)