LeBron James dicht bij nieuwe mijlpaal

Basketballer LeBron James staat op het punt om de jongste NBA-speler ooit te worden die 20.000 punten scoort. Hij heeft woensdag op bezoek bij Golden State Warriors aan achttien punten genoeg om die mijlpaal te bereiken.

Lukt dat, dan is hij met 28 jaar en zeventien dagen meer dan één jaar jonger dan de huidige recordhouder Kobe Bryant op het moment dat die het record ruim vijf jaar geleden vestigde.

James heeft al de nodige records in handen. De ster van Miami Heat was al onder meer de jongste speler in de NBA-geschiedenis die rookie van het jaar werd, de jongste die 1.000 punten scoorde, de jongste die 10.000 punten scoorde en de jongste die de meest waardevolle speler (MVP) in een all-starwedstrijd werd.

James wordt de 38e speler die de twintigduizend punten haalt en vindt dat behoorlijk indrukwekkend. "Je kijkt naar hoeveel spelers er in deze competitie hebben gespeeld, de geschiedenis van het spelletje. De grens van twintigduizend punten is maar door een heel beperkt aantal bereikt", beseft hij. "Het wordt groots. Ik ben geen enorme fan van statistieken voor individuele spelers, maar dat wordt best cool."

De statistieken wijzen uit dat James zeer waarschijnlijk tegen de Warriors zijn record mag vieren. In 74 van zijn laatste 75 wedstrijden scoorde hij achttien punten of meer.

Naast Bryant (29 jaar en 122 dagen) doorbraken alleen legendes Wilt Chamberlain (29 jaar en 134 dagen) en Michael Jordan (29 jaar en 326 dagen) die grens voor hun dertigste. Die laatste twee hadden wel aanzienlijk minder wedstrijden nodig.

Chamberlain haalde de mijlpaal in zijn 499e duel, Jordan in zijn 620e. James speelt woensdag zijn 726e wedstrijd. Daarmee moet hij ook Oscar Robertson, Kareem Abdul-Jabbar, Elgin Baylor en Allen Iverson voorlaten.


LeBron James dicht bij nieuwe mijlpaal (Foto: Novum)