Pakistan beschuldigt India van oversteken grens

Pakistan beschuldigt India ervan de grens in het betwiste gebied Kashmir te hebben overgestoken. Bij schermutselingen zou een Pakistaanse soldaat zijn omgekomen. Pakistan stelt dat India bij een inval een soldaat heeft omgebracht. Volgens India hebben Indiase soldaten alleen naar het Pakistaanse gebied geschoten als vergelding voor een mortieraanval waarbij een huis werd vernietigd.

De beschuldiging van een inval die resulteert in een dode is zeldzaam in het gebied. In Kashmir is al tien jaar een staakt-het-vuren van kracht. De strijdbijl ligt echter niet diep begraven. De twee landen, ieder uitgerust met nucleaire wapens, hebben in het verleden al twee grote oorlogen gevoerd om Kashmir.

Bij het incident is volgens het Pakistaanse leger naast een dode ook een zwaargewonde gevallen. De soldaten zouden nog altijd op elkaar aan het schieten zijn nadat Indiase soldaten een inval hadden gedaan in de sector Haji Pir en de controlepost Sawan Patra hadden overvallen.

Het gaat om een afgelegen gebied in de bergtoppen van de Himalaya. Volgens een woordvoerder van het Indiase leger hebben Pakistaanse soldaten zonder aanleiding met automatische wapens en mortieren Indiase controleposten bestookt. Daarbij zou een huis van Indiase burgers zijn vernietigd.

"We hebben de aanval alleen met schoten beantwoord", zegt een woordvoerder. "Het gaat duidelijk om een poging om militanten de gelegenheid te geven ons gebied binnen te dringen." India beschuldigt Pakistan er vaak van militanten naar het Indiase deel van Kashmir te sturen. Dit soort schermutselingen zou vooral zijn bedoeld om de militanten in staat te stellen het gebied ongezien binnen te komen.

Kashmir is een bergachtig gebied in het noorden van India en Pakistan waar tientallen jaren om is gevochten. Beide landen stellen dat het hele gebied hen toebehoort. Sinds 2003 is een staakt-het-vuren van kracht. De landen beschuldigen elkaar er regelmatig van het staakt-het-vuren te schenden door te schieten of mortiergranaten over de grens te werpen, maar de beschuldiging dat troepen de grens hebben overgestoken wordt zelden geuit.