Square Enix houdt Luminous voor zichzelf

De grafische Luminous-software wordt alleen gebruikt om spellen voor game-uitgever Square Enix te maken. Het Japanse gamebedrijf is niet bereid licenties te verkopen aan andere uitgevers. Wel mogen gamestudio's die werken voor de uitgever gebruikmaken van de technologie.

Dat heeft Square Enix gezegd tegen gamewebsite Shack News. Door de grafische technologie, een van de bouwstenen van moderne computerspellen, voor zichzelf te houden, denkt het Japanse bedrijf interessant te zijn voor talentvolle gameontwikkelaars. "Met onze technologie kunnen zij hun visie werkelijkheid maken", zei de woordvoerder van Square Enix.

Andere gamebedrijven doen hetzelfde. Electronic Arts heeft de Frostbite-technologie en Bethesda heeft idTech. Ondertussen verkopen bedrijven als Epic Games en Crytek hun grafische software aan verschillende bedrijven. Menig spel voor de Xbox 360 en Playstation 3 maakt gebruik van de Unreal- of de CryEngine-technologie.

Luminous werd voor het eerst getoond in juni vorig jaar. De technologie wordt een hoeksteen van een nog te verschijnen spel in de Final Fantasy-reeks. Daarnaast beschikt Square Enix onder meer over merken als Hitman, Tomb Raider en Dragon Quest. Het is niet bekend wanneer en voor welke spelcomputer games die draaien op Luminous verschijnen.