Rotterdam naar rechter om snelheid A13

De gemeente Rotterdam stapt naar de rechter tegen de snelheidsverhoging op de A13 bij Overschie. Sinds juli mogen automobilisten over de weg bij de Rotterdamse wijk 100 kilometer per uur rijden. Dat was 80 kilometer per uur. Het Rotterdamse beroep blijkt vrijdag uit een brief van verantwoordelijk wethouder Jeannette Baljeu (VVD).

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) had volgens de gemeente beter moeten kijken naar de effecten op de volksgezondheid. Ook denkt het stadsbestuur dat er gaten te schieten zijn in de onderbouwing die de minister aanvoert met betrekking tot de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast.

Rotterdam had in juni al bezwaar gemaakt tegen het besluit de maximumsnelheid te verhogen. GroenLinks had het stadsbestuur daartoe opgeroepen. Toen de snelheidsverhoging inging, presenteerde de partij een onderzoek waarin stond dat de milieunorm voor luchtvervuiling al bij 80 kilometer per uur wordt overschreden.

Eind november bleek dat Schultz voet bij stuk hield. Volgens haar is de luchtkwaliteit daarvoor goed genoeg.

Milieudefensie laat in een reactie weten blij te zijn dat Rotterdam naar de rechter stapt. "Met de snelheidsverhoging in deze dichtbevolkte gebieden schiet niemand iets op, maar de lucht wordt wel veel ongezonder voor de omwonenden", vindt Ivo Stumpe van Milieudefensie.