EU veroordeelt Israël om nederzettingen

De Europese Unie heeft Israël maandag gewaarschuwd voor 'consequenties' als het de plannen doorzet om duizenden nieuwe huizen te bouwen in Oost-Jeruzalem en de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De Europese ministers van buitenlandse zaken hebben met 'grote ontsteltenis' kennis genomen van de plannen.

Vooral het bouwproject E1 is volgens de EU zorgwekkend. Als de bouw doorgaat zal Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen als hoofdstad van hun toekomstige staat zien, worden afgesneden van de Westoever. "Het E1-plan zou, als het wordt uitgevoerd, de vooruitzichten op een onderhandelde oplossing voor het conflict ernstig ondermijnen, omdat de mogelijkheid voor een aansluitende en levensvatbare Palestijnse staat en Jeruzalem als hoofdstad van twee staten in gevaar wordt gebracht", aldus de ministers in een gezamenlijke verklaring. "Het zou tevens gedwongen verhuizing van burgerpopulaties kunnen behelzen."

De EU ziet Israëlische nederzettingen op gebied dat sinds de Zesdaagse oorlog in 1967 door Israël bezet wordt gehouden als een schending van het internationaal recht. "De EU houdt de situatie en de bredere implicaties nauwlettend in de gaten en zal daar ook naar handelen", aldus de ministers.

De Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt zei dat de bouwplannen van Israël hebben geleid tot 'grote zorgen'. "Wat de Israëliërs hebben gedaan met E1 heeft de meningen in Europa doen verschuiven", zei Bildt. "Ik denk niet dat de Israëliërs zich daar bewust van zijn."

De Israëlische regering noemde houding van Europa 'verkeerd'. "De feiten en de geschiedenis hebben bewezen dat joodse nederzettingen nooit een obstakel voor vrede hebben gevormd", zei woordvoerder Yigal Palmor van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken. "Daarom is de focus van Europa op deze kwestie verkeerd."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beschuldigde de EU ervan een dubbele standaard te hanteren. "We kunnen niet accepteren dat de internationale gemeenschap geen enkel probleem heeft zich uit te spreken als joden huizen bouwen in hun historische hoofdstad Jeruzalem, maar dat de wereld stil blijft wanneer Palestijnse leiders openlijk oproepen tot de vernietiging van Israël, de enige echte joodse staat."