Canada wil geen nieuwe Chinese olie-investeringen

Canada zal nieuwe investeringen van China in de Canadese olie-industrie waarschijnlijk blokkeren. Vorige week werd bekend dat het Chinese staatsbedrijf CNOOC voor vijftien miljard dollar (11,6 miljard euro) de Canadese olie- en gasproducent Nexen overneemt. Het is de grootste buitenlandse overname op energiegebied van een Chinees bedrijf.

De Canadese minister van natuurlijke hulpbronnen Joe Oliver stelde dat de invloed van buitenlandse overheden op de Canadese grondstoffensector nu groot genoeg is. Een verdere uitbreiding van buitenlandse invloeden heeft volgens hem geen positieve effecten meer voor Canada.

Er zijn zorgen dat de overname van CNOOC leidt tot een golf van nieuwe Chinese overnames, waardoor veel van Canada's grondstoffen in Chinese handen komen. Canada produceert veel olie uit zogeheten teerzanden. China heeft na de overname een kleine tien procent van de Canadese oliesector in handen.

Volgens de minister zijn er nieuwe regels die verhinderen dat een dergelijke overname in de toekomst nog kan plaatsvinden. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan een buitenlands staatsbedrijf nog een grote overname in de Canadese energiesector doen, stelt Oliver.