Mysterie rond uit de lucht gevallen man

De politie weet dat hij uit Afrika kwam, waarschijnlijk Angola, maar verder is de identiteit van de man een raadsel.

Het mysterie begon in september toen inwoners van de wijk Mortlake in het westen van Londen op zondagochtend het gehavende lichaam van een zwarte man op de stoep zagen liggen. Rechercheurs dachten in eerste instantie dat het om een moord ging en sloten het gebied af. Minder dan een dag later kwam de politie tot de conclusie dat de man waarschijnlijk uit een vliegtuig was gevallen dat voor de landing op luchthaven Heathrow zijn landingsgestel liet zakken. Op het moment dat hij naar de aarde stortte was hij hoogstwaarschijnlijk al dood.

De verstekeling had op wat Angolese valuta na niets bij zich. Dat gecombineerd met het feit dat die zondag een vliegtuig uit Angola landde op Heathrow deed de politie concluderen dat dat het land van herkomst van de vreemdeling moest zijn.

Voor de bewoners van Mortlake was het een plausibele verklaring. Ze horen het geloei van de vliegtuigmotoren niet alleen dagelijks, maar kunnen ook zien hoe het landingsgestel wordt uitgeklapt als de vliegtuigen boven Mortlake vliegen, aldus Catherine Lambert, die vlakbij de plek woont waar het lichaam werd gevonden. "Je kon hem zien, zijn lichaam lag in de kreukels", zegt Lambert. "Het was een prachtige dag. Blauwe hemel, zonneschijn, maar we moesten de kinderen binnenhouden. Ik wilde niet dat de kinderen het lichaam zouden zien, en dan moeten uitleggen wat er was gebeurd. Straks zouden ze elke keer als een vliegtuig overvliegt bang worden."

De conclusie van de autopsie was dat de man door 'meerdere verwondingen' om het leven was gekomen. Een paar dagen na de macabere vondst hadden enkele buurtbewoners bloemen neergelegd op de plek waar het lichaam werd gevonden. Angolezen die in en rondom Londen wonen kwamen naar Mortlake om bloemen te leggen en te bidden. Volgens Lambert hangt er nog steeds een mistroostige sfeer, aangezien niemand weet wie de man is en het daarom niet mogelijk is zijn nabestaanden in te lichten. "Waar was hij voor op de vlucht? Waarom dacht hij dat dit zou lukken? En hoe zal zijn familie ooit te weten komen wat er met hem is gebeurd?", vraagt Lambert zich hardop af. "Hij is nu een verloren ziel. Zijn vader en moeder zitten waarschijnlijk te wachten tot hij contact met ze opneemt."

Volgens Chris Yates, een expert op het gebied van veiligheid in de luchtvaart, kunnen mensen door gebrekkige beveiliging bij sommige Afrikaanse luchthavens - waaronder die in de Angolese hoofdstad Luanda - relatief gemakkelijk een vliegtuig insluipen. Het loopt echter zelden goed af. "Ze komen vaak te overlijden omdat de meeste verstekelingen zich bij de wielen of in het vrachtruim verschuilen, en die gebieden staan niet altijd onder druk", zegt Yates. "Zodra het toestel de grens van tienduizend voet (drie kilometer, red.) passeert krijg je te kampen met zuurstofgebrek. En naarmate je hoger komt wordt de temperatuur ook gevaarlijk, aangezien het -40 of -50 graden Celcius kan worden." Yates vermoedt dat de vreemdeling die in Mortlake ter aarde stortte waarschijnlijk minder dan een uur na het opstijgen al het bewustzijn had verloren.