Hevige antiregeringsprotesten in Bangkok

Bij antiregeringsprotesten in de Thaise hoofdstad Bangkok is het zaterdag tot confrontaties met de politie gekomen. De betogers eisen het aftreden van premier Yingluck Shinawatra. Het is het eerste grote antiregeringsprotest sinds Yingluck vorig jaar aan de macht kwam.

De demonstratie zelf verliep vreedzaam, maar in een nabijgelegen straat liep het uit de hand toen betogers er een politiebarricade probeerden te doorbreken. Zowel de politieagenten als de betogers wierpen traangasgranaten naar elkaar. Volgens politiewoordvoerder generaal-majoor Piya Utayo raakten vijf agenten gewond bij de confrontaties, van wie twee ernstig. Zeker honderddertig demonstranten zijn gearresteerd.

De demonstratie toont de grote politieke kloof die is ontstaan in Thailand sinds Yinglucks broer en oud-president Thaksin Shinawatra in 2006 bij een militaire coup werd afgezet. Jaren van politieke instabiliteit volgden.

De groep die de demonstratie van zaterdag organiseerde, beschuldigt de regering van corruptie en een te zwak optreden tegen degenen die de monarchie beledigen. Ook is de groep, die wordt geleid door een gepensioneerde generaal, van mening dat de regering een marionet is van Thaksin.