Jongerenorganisatie VVD boos over spreekverbod

De jongeren van de VVD zijn boos dat de JOVD niet mag spreken op het VVD-congres van zaterdag. Partijleider Mark Rutte had eerder gezegd dat de jongeren hun boodschap mochten verkondigen, maar het partijbestuur greep in en gaf hun geen spreektijd, schrijft JOVD-voorzitter Jarico Vos donderdag in een brief in de Volkskrant.

De VVD-jongeren zijn fel tegen het regeerakkoord dat de partij met de PvdA heeft gesloten. De partij staat volgens Vos op een tweesprong. "Kiest ze om te verworden tot een machtspartij zonder principes of durft zij te kiezen voor haar idealen en deze uit te dragen?", schrijft hij, ook wijzend op de afstraffing in de peilingen.

De immateriële waarden zijn volgens Vos de afgelopen twee jaar al opzijgezet toen de SGP te vriend moest worden gehouden. "In het huidige regeerakkoord zijn de sociaal-economische principes het kind van de rekening." Hij wijst daarbij op de nivelleringsafspraken.

Doordat de jongeren geen spreektijd krijgen, worden ze volgens Vos beperkt in het naar voren brengen van hun visie. "Het heeft er dus alle schijn van dat de macht belangrijker is dan de principes." Hij zegt te begrijpen dat regeringsverantwoordelijkheid aderlatingen met zich meebrengt. "Maar deze horen en hoeven niet ten koste te gaan van de eigen waarden."

Hij roept VVD-Kamerleden op op de rem te trappen. "Wees dus geen jaknikker, maar durf tegen te stemmen als het nodig is en strijd samen met ons voor een liberaler Nederland."