'Kans op overname Thermphos klein'

De kans dat fosforfabrikant Thermphos uit Vlissingen door een overname een doorstart kan maken is klein. Dat staat volgens de Zeeuwse krant PZC in documenten van het ministerie van Economische Zaken.

Oud-minister van EZ Maxime Verhagen heeft steeds gezegd dat hij zijn uiterste best zou doen om de fabriek en de 450 banen te behouden. In het document staat volgens PZC dat er niet veel verwacht wordt van de inspanningen van het ministerie.

De bewindvoerder zei vorige week nog dat er serieuze interesse bestaat voor een overname van Thermphos. Mocht er inderdaad geen koper worden gevonden, dan wordt Thermphos waarschijnlijk later woensdag failliet verklaard. RTL en PZC meldden dinsdag dat in dat geval de overheid dreigt op te draaien voor de tientallen miljoenen aan schoonmaakkosten van het terrein. Bij het maken van fosfor komen radioactieve stoffen vrij.

Thermphos vroeg na de zomer uitstel van betaling aan. Vorige week volgde de aanvraag voor het faillissement. De fabriek is in de problemen gekomen door goedkopere fosfor uit Kazachstan. De fabriek werd afgelopen jaar bekend doordat het boetes kreeg opgelegd vanwege milieuovertredingen.