Rutte wil niet 'autistisch' regeren

Het kabinet zal de komende jaren ook naar de oppositie luisteren bij het uitwerken van zijn plannen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) woensdag beloofd tijdens het Kamerdebat over regeringsverklaring.

Rutte zei dat het kabinet 'zo min mogelijk' direct met volledig uitgewerkte voorstellen zal komen, maar eerst de hoofdlijnen zal bespreken en daarbij 'recht te doen aan de opvattingen die er leven'. "We gaan niet autistisch het regeerakkoord uitvoeren, maar zorgen voor een breed draagvlak."

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wees Rutte erop dat het zoeken naar bredere steun pure noodzaak is, omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Rutte sprak dat niet tegen. "Ook daar zoeken we naar breed draagvlak. We zullen met goede plannen moeten komen."

Rutte bestreed tijdens het debat verder de kritiek dat het kabinet van VVD en PvdA geen gedeelde visie heeft, als gevolg van het 'uitruilen' van grote onderwerpen tijdens de formatie. Volgens Rutte delen beide partijen wel degelijk een visie op bezuinigingen en economisch herstel.

Rutte zei verder dat PvdA-leider Diederik Samsom en hijzelf hebben gezocht naar bewindslieden met een 'dreesiaanse' uitstraling, verwijzend naar de naoorlogse PvdA-premier Willem Drees. "Zij zitten er niet voor zichzelf, maar voor het land. Ze weten hoe je met tegenslag moet omgaan en weten waar ze naartoe willen."


Rutte wil niet 'autistisch' regeren (Foto: Novum)