Veel internethelden bij seksuele intimidatie
Onder veel berichten over seksuele intimidatie staan reacties van FOK!-bro's die, als het hun zou gebeuren, de daders wel eens even een lesje zouden hebben geleerd. Daarop volgt gewoonlijk een contingent mede-users die bullshit roepen. Die laatsten krijgen nu bijval uit een onverwachte hoek: wetenschap.
De volgende persoon die roept dat hij z'n verkrachter of aanrander helemaal lens zou slaan, kun je verwijzen naar onderzoek van prof. Ann Tenbrunsel van de University of Notre Dame. Zij vergeleek de beweringen van mensen met de werkelijke reacties van slachtoffers in zulke gevallen. Daaruit bleek dat er een groot verschil zit tussen zeggen en doen, waaruit ze concludeerden dat mensen de intensiteit van hun reactie schromelijk overschatten.
Tenbrunsel ontdekte ook dat mensen de slachtoffers veroordeelden als passief en laf. Dit gebeurt omdat ze hun eigen veronderstelde reactie vergelijken met de daadwerkelijke reactie, waarbij die laatste mager afsteekt. Internetheldschap is natuurlijk niet half zo leuk als je er niet anderen mee af kunt zeiken.
De oproep om zulke helden op sokken naar dit onderzoek te verwijzen is overigens geen filler, maar juist een goede zet, zo toonde Tenbrunsel aan. De veroordeling bleek namelijk af te nemen als de zaak gerelativeerd wordt. Wat ook helpt is om mensen attent te maken op de motieven van het slachtoffer om passief te blijven, en om mensen te herinneren aan gelijkaardige situaties in hun eigen verleden.