Drugscrimineel Gwenette M. weer aangehouden

Drugscrimineel Gwenette M. is vorige week donderdag weer aangehouden. Hij is vrijdag voorgeleid, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam dinsdag weten. Het voorarrest van M. werd in augustus door het Amsterdamse gerechtshof opgeschort, op voorwaarde dat hij zich wekelijks op het politiebureau meldt en geen contact opneemt met getuigen. Ook moest hij zijn paspoort inleveren.

Waarom M. nu weer is aangehouden wil het OM niet zeggen. Hij zit in beperkingen, wat inhoudt dat hij alleen met zijn advocaat mag praten en verder geen contact mag hebben met de buitenwereld.

Zijn advocaat Nico Meijering kan niet zeggen of hij de voorwaarden waar hij onder werd vrijgelaten heeft overtreden. "Dan zou ik mij inhoudelijk over de zaak moeten uitlaten en dat mag niet."

M. zat sinds 2007 vast, maar ontsnapte in mei 2008 uit de gevangenis. In oktober 2009 werd hij in Antwerpen opgepakt. Een jaar later kreeg hij acht jaar celstraf opgelegd voor onder meer witwassen, zware mishandeling en het verhandelen van ruim zeventien kilo heroïne.

De Hoge Raad bepaalde eerder dat het deel over de heroïnehandel in de zaak over moet worden gedaan. Het hof wilde daarvoor nog een aantal getuigen horen. De inhoudelijke behandeling kan daardoor pas op zijn vroegst komend voorjaar plaatsvinden. Het hof besloot daarom M. in afwachting van het vervolg van het proces vrij te laten.

Vorige maand werd in Antwerpen de Amsterdamse crimineel Najib B. doodgeschoten. Hij hoorde bij de criminele organisatie die door M. zou worden geleid. B. zou de leiding hebben overgenomen toen M. na zijn ontsnapping werd opgepakt. De liquidatie heeft mogelijk te maken met een langslepend conflict over een partij van tweehonderd kilo cocaïne. De vluchtauto van de daders werd teruggevonden in Turnhout.