Sky neemt afscheid van Julich na dopingbekentenis

Het opbiechten van dopinggebruik heeft wielercoach Bobby Julich zijn baan gekost bij Team Sky. De Britse wielerploeg heeft afscheid genomen van de 41-jarige Amerikaan, nadat hij bekende als prof eind jaren negentig verboden middelen te hebben gebruikt. In een verklaring, exclusief in het bezit van Cyclingnews, geeft Julich toe zich tussen augustus 1996 en juli 1998 schuldig te hebben gemaakt aan dopinggebruik.

Julich besloot vorige week donderdag bij een teambijeenkomst open kaart te spelen. "Ik wist dat we allemaal gevraagd zouden worden naar ons verleden. Ik realiseerde me dat het een keerpunt in mijn leven zou worden en besloot schoon schip te maken, niet alleen voor Team Sky, maar ook voor de sport en de mensen die ik liefheb."

De Amerikaan wist dat zijn bekentenis zijn vertrek bij Team Sky zou inluiden. Teambaas Dave Brailsford is niettemin begripvol. "Bobby heeft moed getoond door zijn fouten toe te geven, die hij maakte ver voor zijn periode bij Team Sky. We hebben duidelijk gemaakt dat we streven naar een schoon team en open willen zijn over de stappen die we nemen."

Opvallend genoeg besloot Julich op aandringen van zijn vrouw te stoppen met doping. Tijdens de Tour van 1998, waarin hij als derde zou eindigden, hoorde zijn toen nog verloofde van een andere wielervrouw wat er gaande was in het peloton. "Zij vertelde me dat als het ooit weer zou gebeuren, onze relatie voorbij zou zijn. Dat was motivatie genoeg en ik wist dat ik moest stoppen."

Mogelijke twijfels die Julich nog had, werden ook weggenomen door de Festina-affaire. In de Tour van 1998 werd de Franse wielerploeg naar huis gestuurd vanwege van grootschalig dopinggebruik. "Het bevestigde mij dat het niet alleen verkeerd en slecht voor mijn gezondheid was, maar ook illegaal met zware gevolgen."

Julich was tussen 1992 en 2007 prof en reed onder meer voor Cofidis, Crédit Agricole, Team Deutsche Telekom en Team CSC. Hij is in het bezit van een zilveren olympische medaille, die hij in 2004 in Athene veroverde op de tijdrit. Van 1995 tot en met 1997 was Julich ploeggenoot van Lance Armstrong.