Suu Kyi wil president worden

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi wil president van haar land worden en haar partij zal zich om dat mogelijk te maken inzetten voor een aantal grondwetswijzigingen. Dat heeft Suu Kyi maandag gezegd.

Suu Kyi zei het als leider van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) als haar plicht te beschouwen om het presidentschap op zich te nemen, als de bevolking dat wenst. De volgende verkiezingen in Myanmar staan gepland voor 2015. De grondwet bevat nu nog een artikel dat het onmogelijk maakt dat zij president wordt. In het artikel staat dat personen die een ouder, echtgenoot of kind hebben met een niet-Myanmarese nationaliteit geen president kunnen worden. De overleden echtgenoot van Suu Kyi was een Brit en ook de twee zoons van het echtpaar hebben de Britse nationaliteit.

De NLD heeft niet genoeg zetels in het parlement om een grondwetswijziging te kunnen afdwingen, maar Suu Kyi zei te geloven dat andere parlementsleden ook voor de door haar partij gewenste wijzigingen zijn. De grondwet bepaalt ook dat het leger automatisch zoveel parlementszetels heeft dat het grondwetswijzigingen kan tegenhouden.

De huidige president van Myanmar, Thein Sein, zei vorige week tegen de BBC dat hij het zou accepteren als Suu Kyi over twee jaar tot president wordt gekozen.


Suu Kyi wil president worden (Foto: Novum)