Sociale werkvoorziening Licom vraagt surseance aan
De sociale werkvoorzieningsorganisatie Licom vraagt uitstel van betaling aan. De aandeelhouders, elf gemeenten in Zuidoost-Limburg, willen Licom niet langer financieren, zo bleek donderdag op een aandeelhoudersvergadering. Ze hebben te weinig vertrouwen in de toekomst van het bedrijf.
Het gebrek aan vertrouwen komt door risicovolle projecten uit het verleden. Ook houden de verliezen van Licom naar verwachting de komende jaren aan, mede door de onduidelijkheid rondom wetgeving en subsidies voor de sociale werkvoorzieningen.
Het bedrijf is met ruim vierduizend sociale werkers een van de grootste werkgevers in de provincie. De contracten van de mensen in de sociale werkvoorziening en hun salarissen zijn niet in het geding, meldt het bedrijf. De medewerkers van Licom, dat actief is in onder meer schoonmaak, groenvoorziening en facilitair onderhoud, kunnen vrijdag gewoon aan het werk.
Over een mogelijke doorstart wil een woordvoerder van Licom donderdag nog niet speculeren. "Daarvoor is het nog veel te vroeg."
GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jolande Sap riep donderdag gemeenten en het bedrijfsleven in het zuidoosten van Limburg op de handen ineen te slaan om de werknemers van Licom aan het werk te houden. Volgens haar zou het oprichten van een soort 'maatschappelijk uitzendbureau' in de regio uitkomst bieden om ervoor te zorgen dat de werknemers aan de slag kunnen blijven.
Sociale werkvoorziening Licom vraagt surseance aan (Foto: Novum)