Amateurkampioen promoveert verplicht naar Jupiler League

De amateurkampioen is met ingang van het seizoen 2015-2016 verplicht om te promoveren naar de Jupiler League. Alle betrokken besturen hebben hierover volledige overeenstemming bereikt, meldt de spelersvakbond VVCS donderdag. Voor de hekkensluiter van de Jupiler League betekent dat een verplichte degradatie naar de Topklasse.

De degradatieregeling werd in het seizoen 2009-2010 in het leven geroepen, maar kende voor de amateurclub altijd een vrijblijvend karakter. Tot nu toe maakte geen enkele amateurclub gebruik van de mogelijkheid om te promoveren. Alleen betaaldvoetbalorganisatie FC Oss, dat een jaar eerder was gedegradeerd naar de Topklasse, waagde twee seizoenen geleden de stap omhoog.

De VVCS is blij dat het vrijblijvende karakter in 2015 wordt ingeruild voor een verplichting. De nieuwe regeling betekent niet dat het onderzoek naar de haalbaarheid van een tweede divisie, bestaande uit beloftenelftallen, wordt gestaakt. De KNVB is bezig met het samenstellen van een werkgroep om dat te onderzoeken.