Fikkie steekt fik

In een woning in Nuland heeft een hond brand gesticht door op een keukenaansteker te kauwen. Door de brand is rookschade ontstaan. De hond en zijn baasje zijn hierbij niet gewond geraakt, meldt Omroep Brabant.

Doordat het dier op de aansteker kauwde, heeft een kunststof matje vlam kunnen vatten. Een aparte oorzaak voor een brand, meldt brandweercommandant Teunissen. Maar ook de enige mogelijkheid. "Er was geen andere ontstekingsbron in de buurt", aldus de brandweerman.

Het brandje ontstond in een ruimte waar de hond kon overnachten. In de ruimte lagen kranten op de grond. De brand kon met een hogedrukspuit gedoofd worden. De woning heeft voornamelijk rookschade opgelopen. Omdat de schade alleszins meevalt, vonden de brandweerlieden het niet ongepast om grapjes te maken. "De hond zal wel Fikkie heten", klonk het al snel.

De hond die de brand stichtte, was weliswaar zwartgeblakerd, maar hield geen verwondingen over aan het incident. Het dier is bij soortgenoten geplaatst in de kennel die bij het huis is gevestigd.

De bewoonster van het huis kwam met de schrik vrij. "Het kunstof matje is gaan smeulen. Ik rook een brandgeur en ben op zoek gegaan in huis. De kamer zag helemaal grijs. Ik heb gelijk de ramen en deur opengegooid. Gelukkig was er alleen rook en geen vuur", verklaart ze. Ze is door ambulancepersoneel onderzocht omdat ze rook had ingeademd, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.