Spaanse lonen blijven stijgen ondanks crisis

De salarissen in Spanje zijn in het tweede kwartaal van dit jaar ondanks de zware economische crisis en stijgende werkloosheid daar met een half procent gestegen. In Nederland bleven de lonen gelijk. Dat blijkt uit maandag door het statistiekbureau van de Europese Unie Eurostat gepubliceerde cijfers.

De lonen in de eurozone stegen gemiddeld met 1,7 procent. Finse werknemers kregen er met een loonstijging van bijna vijf procent het meest bij. Nederland is tot dusverre het enige euroland waar werknemers er per saldo niet op vooruitgingen. Voor Griekenland zijn echter nog geen cijfers bekend. In het eerste kwartaal daalden de lonen daar met 12,5 procent.

Spanje, waarschijnlijk het volgende euroland dat noodsteun moet aanvragen om een bankroet te voorkomen, slaagt er maar niet in zijn loonkosten structureel omlaag te brengen. De loonstijging was in het tweede kwartaal wel de kleinste in twee jaar, omdat de ambtenarensalarissen wel werden verlaagd.

Ook in Portugal wordt flink gesneden in de publieke sector. De ambtenarensalarissen werden er op jaarbasis met ruim zes procent gekort, terwijl de lonen in de private sector juist met vijf procent stegen.