Occupy gaat fik steken

Zondagmiddag organiseert de protestbeweging Occupy een manifestatie in Utrecht, waarbij onder andere stempassen verbrand worden. De betogers willen mensen bewust maken van het feit dat hun stem eigenlijk niets uitmaakt in het huidige systeem.

"Je kan je afvragen hoeveel invloed jij hebt op politici in het huidige systeem. De invloed van de kiezer op de Tweede Kamer is door het kiesstelsel behoorlijk ingedamd", meent organisator Dhjana Samshuijzen. "Bovendien is het maar de vraag hoeveel invloed politici hebben op bedrijven en dergelijke."

De beweging roept zoveel mogelijk mensen op om mee te lopen vanaf het Jaarsbeursplein naar het Neude. Daar zullen verschillende mensen spreken en workshops worden gegeven. Zo zal er een workshop 'creatieve destructie van de stempas' worden aangeboden.

"Het is geen signaal naar de politiek, die illusie hebben we niet. Het is een signaal naar mensen zelf. We nodigen dan ook iedereen uit om zijn stempas mee te nemen en mee te doen", legt Samshuijzen uit.

Dat de Occupy-beweging vrijwel geen invloed heeft klopt overigens. Niet alleen had de maandenlange protestactie geen enkele zin, maar ook zijn de Occupiers inmiddels in dusdanig kleine getale, dat het voor de uitslag van de aanstaande verkiezingen heel erg weinig uitmaakt of ze gaan stemmen. Het verbranden van de stempassen zal hoogstens wat stankoverlast veroorzaken, maar ook dat is niets nieuws voor de Occupiers.