Botenparade Gay Pride gestart

De botenparade van de 17e Gay Pride is zaterdagmiddag gestart. Rond half twee gingen de eerste boten op weg vanuit het Westerdok in Amsterdam.

Tijdens dit hoogtepunt van de Gay Pride varen circa 80 themaschepen via de Prinsengracht, de Amstel en de Oudeschans naar het Oosterdok. Met de tocht willen de feestvierders laten zien hoe breed en divers de Nederlandse homogemeenschap is. De politie meldde rond het middaguur al dat het behoorlijk druk is in de stad en dat de sfeer uitstekend is.

Opvallende schepen zijn dit jaar de Turkse boot van Stichting Elance, de hoogbegaafdenboot GAYniaal en de 50+boot. Ook de politiek is aanwezig: de PvdA, D66, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de gemeente Amsterdam hebben elk een eigen schip. Ook GroenLinks vaart mee. Op het schip is ook GroenLinks-leider Jolande Sap.

Oranisator ProGay verwacht zo'n 400.000 bezoekers, iets meer dan vorig jaar. Voor het eerst zorgt de club er samen met de AVRO en YouTube voor dat de tocht ook via internet te volgen is via de Avro.

Botenparade Gay Pride gestart
Botenparade Gay Pride gestart (Foto: ANP)