Roze grachten in Amsterdam

De Gay Pride zorgt zaterdagmiddag voor roze grachten in Amsterdam. Tijdens de botenparade, het hoogtepunt van de feestweek, varen zo'n 80 themaschepen vanaf 14.00 uur door de stad om te laten zien hoe breed en divers de Nederlandse homogemeenschap is. De tocht heeft hetzelfde thema als de rest van de Gay Pride: 'on the move'.

Naar verwachting trekt de parade honderdduizenden bezoekers. Voor het eerst is er een speciale VIP-tribune op pontons op de Amstel gebouwd voor zo'n 700 toeschouwers. Alle kaarten á 75 euro per stuk, inclusief eten en drinken, zijn al uitverkocht. Een samenwerking van ProGay, de AVRO en YouTube zorgt ervoor dat de optocht live via internet te bekijken is.

Nieuw dit jaar is een Turkse boot, die de circa 20.000 homoseksuele Turken in Nederland vertegenwoordigt. Op de boot van de Nederlandse regering varen dit jaar internationale gasten mee. Op de gastenlijst staan de ambassadeurs uit Noorwegen en Duitsland en vertegenwoordigers uit Midden- en Oost-Europa van de homo- en transgenderorganisaties ILGA en IGLYO.

Minister van OCW Marja van Bijsterveldt (CDA), die ook over emancipatie gaat, zei eerder dat de homo-emancipatie in een aantal Europese landen nog achterloopt. Organisaties uit die landen zijn daarom uitgenodigd om deel te nemen aan de rondvaart. Ook varen er Nederlandse Europarlementariërs mee.

Nieuw dit jaar is dat kijkers en toeschouwers via sms kunnen stemmen op hun favoriete boot. De winnaar van de publieksprijs is verzekerd van deelname in 2013.

De Amsterdamse Gay Pride begon vorige week zaterdag en duurt tot en met zondag. Donderdag werd onder meer een wandelmanifestatie gehouden die in het teken stond van homofobie. Ook stonden verschillende plein- en straatfeesten op het programma.

Roze grachten in Amsterdam
Roze grachten in Amsterdam (Foto: ANP)