Syrisch leger schiet jongetje dood bij grens

Het Syrische leger heeft een 6-jarig Syrisch jongetje doodgeschoten dat met zijn ouders en andere Syrische vluchtelingen de grens met Jordanië probeerde over te komen. De Syrische militairen openden het vuur op de vluchtelingen. De kleine Bilal el-Lababidi werd in de nek geraakt en bezweek ter plekke. Dit hebben de Jordaanse minister van informatie en Syrische rebellen bekendgemaakt.

Bilal was samen met zijn ouders en twee jongere broers gevlucht uit de Syrische stad Daraa, waar vorig jaar de opstand begon. Volgens Bilals moeder was zijn vader korporaal in het Syrische leger, maar is hij gedeserteerd.

"Hij is een martelaar en is nu op een betere plek", zei de moeder voor de begrafenis van haar zoon in de Jordaanse stad Ramtha. "Dit is de schuld van de crimineel Bashar", zei ze terwijl ze zichzelf al huilend in het gezicht stompte. "Bashar vermoordt zijn volk en de hele wereld staat erbij en kijkt er naar."

Bilals moeder en haar twee jongere zoons zijn in Jordanië opgevangen door een commandant van het Vrije Syrische Leger. De vader van het slachtoffertje en de rest van de groep vluchtelingen is na de schietpartij terug Syrië in gevlucht.

Een Jordaanse grenswacht zei te denken dat er gericht op het jongetje werd geschoten omdat hij het dichtst bij de grens was. "Het lijkt erop dat een scherpschutter hem onder vuur heeft genomen om de rest angst aan te jagen."

In Jordanië zijn nu al ruim 140 duizend Syrische vluchtelingen.