Kamervragen over belastingontduiking elite

GroenLinks wil dat Nederland maatregelen treft tegen het wegsluizen van geld naar belastingparadijzen. De partij reageert op onderzoek van Tax Justice Network, dat concludeert dat een rijke elite mogelijk wel 25 biljoen euro buiten bereik van de fiscus heeft gestald. Overheden zouden hierdoor wereldwijd zo'n 165 miljard euro aan belastinginkomsten mislopen.

"Dit is buitengewoon onrechtvaardig", vindt GroenLinks -Kamerlid Jesse Klaver. "Terwijl iedereen de pijn voelt van de bezuinigingen die overheden moeten nemen, blijkt dat een superrijke elite voor ongelofelijk hoge bedragen de belasting ontduikt. Juist de sterkste schouders dragen zo geen enkele last van de economische crisis."

Klaver wil dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) 'stevige maatregelen' neemt. "Hij kan beginnen bij de aanpak van de oneerlijke belastingvoordelen die Nederland biedt aan brievenbusfirma's die hier geen werknemers hebben en alleen op papier in Nederland gevestigd zijn."

Tax Justice Network bracht het onderzoek zondag naar buiten via de Britse krant The Observer. Voormalig topeconoom bij McKinsey James Henry gebruikte gegevens van het IMF, de Wereldbank, de Verenigde Naties en centrale banken voor de studie.

Naar belastingparadijzen als Zwitserland, Luxemburg, Hong Kong en de Kaaimaneilanden zijn biljoenen weggesluisd. De Tax Justice Group wijst niet alleen op de niet-geïnde belasting, maar stelt ook vast dat de ongelijkheid in de wereld groter is geworden.