Afghanistan tot 'belangrijke bondgenoot' VS benoemd

Afghanistan is tot belangrijke niet-NAVO-bondgenoot van de Verenigde Staten benoemd. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zaterdag gezegd. De VS kunnen zo ook na de militaire terugtrekking in 2014 nauw blijven samenwerken met Afghanistan.

Met de benoeming tonen de VS hun steun voor stabiliteit op de lange termijn in Afghanistan. "We beschouwen dit als een duidelijke verbintenis wat betreft de toekomst van Afghanistan", zei Clinton, die in het land is voor gesprekken met president Hamid Karzai. "We denken er absoluut niet aan Afghanistan aan zijn lot over te laten."

Clinton herhaalde in Kabul de Amerikaanse strategie van 'vechten, praten en opbouwen' voor Afghanistan. Het doel is om eerst de gevaarlijke extremisten te verslaan, dan de Talibanmilitanten en andere strijders ervan te overtuigen het geweld op te geven en vervolgens te helpen bij de wederopbouw van Afghanistan.

Afghanistan is de vijftiende grote niet-NAVO-bondgenoot van de VS. Andere van zulke partners zijn onder meer Australië, Egypte, Israël en Japan. Pakistan was in 2004 het laatste land dat de status kreeg toegekend.


Afghanistan tot 'belangrijke bondgenoot' VS benoemd (Foto: Novum)