Wijziging ESM-verdrag niet nodig voor bankensteun

Het ESM-verdrag hoeft niet gewijzigd te worden nu de eurolanden hebben besloten dat de Spaanse banken rechtstreeks met Europees geld geherkapitaliseerd kunnen worden. Wel moeten sommige landen wellicht opnieuw stemmen over het verdrag. Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie maandag tegen Novum Nieuws.

In het verdrag staat dat financiële steun voor banken alleen aan landen kan worden verleend, en niet rechtstreeks aan banken. Artikel 19 van het verdrag houdt echter expliciet de mogelijkheid open dat nieuwe financiële hulpinstrumenten worden toegevoegd.

Volgens de woordvoerder is een verdragswijziging daarom niet nodig om de rechtstreekse steun aan de banken mogelijk te maken. Dat alle eurolanden met deze mogelijkheid hebben ingestemd, is daarvoor voldoende.

Enkele Leidse staatsrechtspecialisten beweerden maandag in Het Financieele Dagblad het tegendeel. Zij vinden een verdragswijziging wel nodig omdat in het huidige verdrag staat dat alleen landen aanspraak kunnen maken op steun. "Rechtstreekse uitkering aan banken kan niet onder het huidige verdrag en daarom is een wijziging noodzakelijk", was de motivatie van hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans.

Volgens de woordvoerder van de commissie moeten sommige landen het ESM-verdrag nu misschien wel opnieuw behandelen, omdat de voorwaarden waaronder hulp kan worden verleend zijn aangepast. "Maar dat zal per land verschillen."

De PVV eiste maandag dat het ESM-debat in de Eerste Kamer opnieuw gevoerd moet worden. De senaat zou na het debat van vorige week dinsdag over het verdrag stemmen.