Grote brand ten zuiden van Athene

Griekse brandweerlieden zijn er zondag nog altijd niet in geslaagd een al twee dagen woedende grote brand ten zuiden van Athene te blussen. Drie brandweermannen zijn gewond geraakt en diverse huizen zijn in de as gelegd, liet de brandweer weten.

De vlammenzee leek zondag af te nemen, maar de harde wind zorgt er af en toe voor dat het vuur weer oplaait. Het gevaar is dan ook nog niet geweken, aldus de autoriteiten.

Meer dan 180 brandweerlieden en militairen en meer dan zestig voertuigen zijn ingezet om het vuur te doven. Zij worden bijgestaan door vier blusvliegtuigen en een helikopter. Uit andere regio's zijn nog eens 45 brandweermannen en vijftien voertuigen opgeroepen. De bluswerkzaamheden worden door de harde wind bemoeilijkt.

Griekenland heeft inmiddels ook bij de Europese Unie aangeklopt voor hulp. Italië heeft twee blusvliegtuigen gestuurd, terwijl ook Frankrijk en Kroatië hulp hebben aangeboden.

Vier personen zijn aangehouden op verdenking van het aansteken van de brand. Zij waren op een bouwplaats aan het lassen toen het vuur waarschijnlijk per ongeluk werd aangestoken. Brandweerchef Panagiotis Bonatsos heeft op de televisie alle Grieken opgeroepen niet langer in de buitenlucht werkzaamheden te verrichten als daarbij vonken kunnen vrijkomen.