Annan wil nieuw plan voor Syrië

Syrië-gezant Kofi Annan heeft de internationale gemeenschap opgeroepen zich samen achter een nieuwe poging te scharen om het escalerende conflict in Syrië te beëindigen. Annan sprak donderdag voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

"Als we ons daadwerkelijk scharen achter één proces en handelen en spreken met één stem, dan denk ik dat het nog altijd mogelijk is om het ergste te voorkomen en om Syrië uit de crisis te helpen", zei Annan.

Annan zei dat zijn vredesplan niet wordt geïmplementeerd en hij legde de schuld daarvan grotendeels bij de Syrische president Bashar Assad. In een boodschap aan de VN-Veiligheidsraad zei hij dat er 'consequenties' moeten zijn voor de landen die pogingen tot vrede frustreren.

Waarschijnlijk zal Annan donderdag op een besloten bijeenkomst met de Veiligheidsraad een groep wereldmachten en belangrijkste regionale spelers, waaronder Iran, vragen met een strategie te komen om het conflict te beëindigen, aldus VN-diplomaten. Annan zou een 'contactgroep' willen formeren wiens voorstel acceptabel moet zijn voor zowel Rusland en China als voor Europa en de VS.

Donderdagavond dineert Annan volgens ingewijden met de ambassadeurs van de vijf lidstaten die een permanente plek in de Veiligheidsraad hebben; de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk.