Opstelten fluit OM terug om fietscontroles

Er is geen sprake van dat justitie stopt met specifieke controles op fietsen zonder licht en bellen in de auto. Dat zei demissionair minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad. "Iedereen moet een fiets hebben met een achter- en voorlicht die het doen."

De bewindsman kreeg naar eigen zeggen een slecht humeur toen hij vrijdagochtend in dagblad Trouw las dat gerichte controles zouden worden afgeschaft. Als reden werd wetenschappelijk onderzoek opgegeven, waaruit onder meer blijkt dat nooit is bewezen dat fietsen zonder licht gevaarlijker is. Daarom kunnen de verkeershandhavingsteams beter worden ingezet voor alcohol- en snelheidscontroles, zei een OM-woordvoerder die het krantenbericht bevestigde.

Opstelten heeft meteen gebeld met de top van het Openbaar Ministerie. Die was volgens hem ook niet op de hoogte van de koerswijziging noch van het onderzoek. Er was kennelijk sprake van een 'misverstand'. Besloten is dat de handhaving 'keihard' doorgaat, aldus de bewindsman.