Zijlstra verwacht meer afgekeurde hbo-studies

Door het strengere toezicht op het hbo zullen in de toekomst meer opleidingen worden afgekeurd. Dat verwacht staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD), zegt hij in een interview met nu.nl.

De staatssecretaris kondigde onlangs maatregelen aan nadat meerdere hbo-instellingen in opspraak waren gekomen. Bij een aantal opleidingen werden bijvoorbeeld diploma's te gemakkelijk vergeven. Accreditatieorganisaties en de Onderwijsinspectie krijgen van Zijlstra nu een belangrijkere rol.

"We hebben de teugels aangehaald en dus het is niet zo gek dat er nu misstanden boven komen drijven", zegt Zijlstra. "Er zullen dingen naar boven komen die in het verleden werden gedoogd. Als student ben je dan de sjaak, want je zit op een opleiding waar de kwaliteit ondermaats is. Maar we moeten hier doorheen."

In het interview wordt ook de invoer van een sociaal leenstelsel in de bachelorfase besproken. De maatregel, waarmee in de masterfase wordt geëxperimenteerd, ligt mogelijk op tafel in het Catshuis als bezuinigingspost. "Uit het Catshuis kan van alles komen, maar tot die tijd ben ik gewoon gehouden aan het regeerakkoord wat er nu ligt", zegt Zijlstra daarover.


Zijlstra verwacht meer afgekeurde hbo-studies (Foto: Novum)