'Het rommelt bij McLaren'

Het rommelt bij het Formule 1-team McLaren voor de start van de Grand Prix van Spanje. De reden hiervoor is de poleposition die coureur Lewis Hamilton gisteren in Barcelona kwijtraakte, omdat hij wegens een mogelijk brandstoftekort zijn bolide na zijn snelle ronde niet naar de pits terug mocht brengen.

Volgens Auto Motor und Sport zat er bij Hamilton op het moment dat hij wegens een 'technisch mankement' de auto aan de kant moest zetten nog ongeveer 1,3 liter in de tank. Genoeg voor een FIA-controle, maar geen reden om de auto niet naar de pits terug te brengen. Volgens de stewards had de Brit op die hoeveelheid de pits wel kunnen halen en bestraften de coureur en McLaren met het terugzetten op de grid naar de 24e en laatste startplaats.

Dat McLaren een zware straf krijgt komt mogelijk voort uit Canada 2010 toen Hamilton wegens een brandstoftekort in de kwalificatie stilviel en zijn auto naar de pits terug ging duwen. Ditmaal was er genoeg benzine aan boord en had de Brit zijn auto gewoon in de pits geparkeerd dan was zijn straf mogelijk maar vijf plaatsen geweest. Dat er te weinig brandstof in de tank zat komt doordat de leidingen schoon waren gespoeld en bij het vullen van de tank niet met deze 1,9 liter rekening was gehouden.

Deze laatste fout zou de relatie tussen McLaren en Hamilton zwaar onder druk zetten. Het team uit Woking wil de wereldkampioen van 2008 graag langer binden, maar na dertien fouten in twee jaar tijd zou dit een lastig verhaal kunnen worden.

In de afgelopen races was het de monteur bij het linkerachterwiel dat te lang over de stops deed en nu vervangen is. Ditmaal was de monteur die voor de brandstof zorgde de zondebok. Inmiddels zouden vier monteurs: twee aerodynamicaspecialisten, één mechanicien en een uit de pitcrew de renstal de rug toe hebben gekeerd en uit Spanje zijn vertrokken. Ook zou de positie van teambaas Martin Whitmarsh nu onder druk staan, omdat hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor de problemen die het team uit Woking nu treffen.

Update 13.13 uur

Vooralsnog heeft geen enkele McLaren-monteur de paddock in Spanje verlaten na de fout van gisteren in de kwalificatie. Wel is duidelijk dat het team onder druk staat om goed te presteren na de gemaakte fouten in de afgelopen races.